preloader
Edit

Despre noi

Facilităm accesul la a doua opinie medicală gratuită și opțiunile de tratament furnizate de medicii specialiști alături de o estimare a costurilor în cazul în care optați pentru deplasarea la clinică.

Deasemenea ne ocupam de programarile in cadrul clinicilor si rezervare la hotelurile partenere ale clinicilor.

Se oferă gratuit transfer de la aeroport la hotel si transfer gratuit zilnic de la hotel la clinică si înapoi.

 

Contact Info

RADIOEMBOLIZAREA – in ce tipuri de cancer se poate folosi ca tratament?

 RADIOEMBOLIZAREA – in ce tipuri de cancer se poate folosi ca tratament?

RADIOEMBOLIZAREA – in ce tipuri de cancer se poate folosi ca tratament?

 Celulele canceroase au nevoie de mai multă energie și mai multe substanțe nutritive pentru a își menține creșterea și dezvoltarea decât țesutul sănătos, astfel încât au nevoie de vase noi. În cadrul tratamentelor de embolizare, vasele care hrănesc cancerul sunt atinse cu ajutorul metodei de angiografie cu cateter și se introduc agenți embolici în tumoare.  

Radioembolizarea este o metodă de embolizare exclusivă, executată cu ajutorul unor microsfere care conțin material radioactiv (Ytriu 90). Aceste microsfere care conțin Ytriu 90 sunt introduse direct în țesutul canceros prin vasele sanguine și energia radioactivă omoară celulele canceroase.  

Radioembolizarea poate să fie tratamentul ales pentru cancerul hepatic (carcinom hepatocelular,   colangiocarcinom). Se utilizează frecvent și pentru metastazele hepatice (colon, sân, melanom, etc.) care nu răspund la chimioterapia sistemică standard și/sau care nu pot fi tratate chirurgical și chiar ca terapie de primă linie. Poate să se execute în cazurile în care chemoembolizarea ar putea să nu fie adecvată sau ar putea să fie periculoasă, de ex., tromboza venei porte, tumori mai mari, terapie de salvare, etc.  Studiile științifice au dovedit că acest tratament este eficient. S-a demonstrat faptul că prelungește durata de viață și îmbunătățește calitatea vieții.             

Cum se execută radioembolizarea?

Radioembolizarea se execută după puncția vasului inghinal.  Se utilizează tuburi lungi și subțiri din plastic denumite catetere pentru a naviga de-a lungul vaselor cu ajutorul imagisticii printr-un dispozitiv cu raze X special (angiografie). Printr-o tehnică angiografică, cateterele avansează până la vasele sanguine hepatice care hrănesc tumorile hepatice. Ulterior, medicul dvs. va injecta microsferele cu o dimensiune de 20-30 microni încărcate cu material radioactiv prin catetere. Aceste microsfere conțin radionuclidul Yt-90 care emite radiații cu particule β, care penetrează țesutul până la o adâncime de aprox. 11mm.  Prin urmare, radiația internă este depozitată mai ales în tumoarea hepatică și nu afectează țesutul sănătos adiacent.

Radioembolizarea se desfășoară în două etape, la 7-10 zile distanță una de alta. În cadrul primei etape, se execută o angiografie detaliată pentru a cartografia vasele sanguine și se injectează prin cateter un trasor radioactiv pentru a calcula doza de tratament eficientă, fără depunerea extratumorală dăunătoare. Prima etapă poate să fie considerată o simulare a terapiei. În cadrul celei de-a doua etape, se execută angiografia pentru administrarea substanței Ytriu 90 pentru un tratament de radioembolizare optim.  

Ce tipuri de cancer sunt tratate prin radioembolizare?

Radioembolizarea este utilizată pentru tratarea cancerului hepatic. Se poate aplica pentru tratarea cancerului primar (carcinom hepatocelular,   colangiocarcinom) care provine din ficat sau la tratarea determinărilor secundar (metastaze) care se răspândesc dintr-o altă zonă cum ar fi colonul, sânii, tumorile neuroendocrine, etc.  la ficat. Este o metodă de tratament de primă linie în cazul cancerului hepatic primar, cum ar fi CHC, care nu poate să fie operat. De obicei, se execută în cazurile de metastază care nu răspund la chimioterapia sistemică sau care răspund foarte limitat la aceasta, sau chiar împreună cu chimioterapia sistemică. În plus, se poate executa ca pregătire pentru operație și are uneori efectul de a îi face pe pacienți adecvați pentru tratament chirurgical sau transplant.

Care sunt avantajele radioembolizării?

Este un tratament locoregional, ceea ce înseamnă că se acționează direct asupra țesutului canceros. Prin urmare, tratamentul cu radiație internă este foarte eficient pentru toate tipurile de cancer hepatic. Este foarte eficient și sigur și în situațiile în care alte tipuri de embolizare ar putea să nu fie adecvate sau să fie periculoase, de ex., tromboza venei porte, tumori mai mari, terapie de salvare, etc. Nu afectează alte organe și cel mai mare avantaj al său este că nu cauzează efecte secundare sistemice. Se poate executa în ambulatoriu, fără a fi necesare analgezice sau alte medicamente.  

Aș putea să fiu un candidat pentru tratamentul prin radioembolizare?

După evaluarea datelor, cum ar fi imagistica de cancer hepatic (CT, RM, PET-CT, etc.), analizele de laborator, performanța pacientului și celelalte medicamente administrate, se poate concluziona dacă tratamentul prin radioembolizare este adecvat pentru dvs. Pe de altă parte, în cazul pacienților care sunt imobilizați la pat și care au o speranță de viață mică și suferă de o insuficiență hepatică semnificativă sau au un ficat canceros în proporție mai mare de 70%, radioembolizarea ar putea să nu fie un tratament adecvat.

Cine decide utilizarea radioembolizării și ce medici o execută?

Această decizie este luată de obicei în urma unei evaluări comune realizate de medicii din comisia tumorală, care include mai multe specializări, inclusiv Oncologul dvs. Tratamentul prin radioembolizare este executat de un Radiolog de Intervenție cu o instruire specializată în acest domeniu și cu calificări internaționale (cum ar fi CIRSE).  Este implicat și un specialist în medicină nucleară în toate etapele. Acesta joacă un rol important în planificarea dozelor care pot fi administrate în siguranță. Este nevoie de lucru în echipă.  

Cum ar trebui să mă pregătesc pentru radioembolizare?

În primul rând, veți fi supus unei consultații de către radiologul de intervenție care va executa procedura. Ar trebui să îi raportați istoricul dvs. medical detaliat, plus medicamentele pe care le luați în momentul de față (inclusiv suplimentele alimentare) și orice alergii cunoscute. Este posibil să vi se spună să încetați administrarea anumitor medicamente (cum ar fi anticoagulantele) pentru o anumită perioadă de timp. Va trebui să nu mâncați timp de cel puțin 6-8 ore înainte de procedură. Femeile ar trebui să își informeze întotdeauna medicul dacă este posibil să fie însărcinate.

 

Cât durează radioembolizarea?

Angiografia și scanările de medicină nucleară durează aprox. 2-3 ore fiecare. Pacientul poate să fie externat la 4-6 ore după executarea procedurilor. Prin urmare, o internare de maxim o zi este suficientă. Unii pacienți sunt externați în aceeași zi, fără internare.  

Cum mă voi simți în timpul radioembolizării și după aceea?

De obicei, procedura se execută cu anestezie locală. Veți sta pe spate pe masa de angiografie și vi se va cere să nu vă mișcați până la sfârșitul procedurii. Gestionarea durerii face parte din tratament, dacă este necesar; vi se va asigura un mediu mai comod. Nu sunt de așteptat probleme imediat după radioembolizare; pacienții se bucură de obicei o perioadă de odihnă comodă. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *