preloader
Edit

Despre noi

Facilităm accesul la a doua opinie medicală gratuită și opțiunile de tratament furnizate de medicii specialiști alături de o estimare a costurilor în cazul în care optați pentru deplasarea la clinică.

Deasemenea ne ocupam de programarile in cadrul clinicilor si rezervare la hotelurile partenere ale clinicilor.

Se oferă gratuit transfer de la aeroport la hotel si transfer gratuit zilnic de la hotel la clinică si înapoi.

 

Contact Info

Cancerul pancreatic – simptome, stadializare, diagnostic si tratament

 Cancerul pancreatic – simptome, stadializare, diagnostic si tratament

Cancerul pancreatic – simptome, stadializare, diagnostic si tratament

Cancerul pancreatic se dezvoltă datorită modificărilor mutaționale ale ADN-ului pancreatic. Aceste mutații determină creșterea necontrolată a celulelor pancreatice, formarea de masă, moartea celulelor normale sau o functionare anormala. Dacă nu sunt tratate, se pot răspândi în organele vecine. Cancerele pancreatice sunt cauzate de obicei de celulele care acoperă canalul în care enzimele sunt secretate de la pancreas la sistemul digestiv. Acest tip de cancer se numește adenocarcinom pancreatic sau cancer exocrin al pancreasului. Mai rar, pot fi observate tumori provenite din celulele pancreatice producătoare de hormoni sau neuroendocrine. Aceste tipuri de tumori se numesc tumori neuroendocrine pancreatice sau cancer endocrin al pancreasului.

Care sunt simptomele cancerului pancreatic?

 În stadiile incipiente, o tumoare în pancreas nu cauzează de obicei niciun simptom. Acest lucru poate face diagnosticul dificil. Tumorile pancreatice încep de obicei să prezinte simptome după răspândirea în organele înconjurătoare.

– Dureri de spate în abdomen. Primul simptom izbitor al cancerului pancreatic este durerea din spate sau zona stomacului.

– Pierdere în greutate. Pierderea poftei de mâncare sau pierderea bruscă a greutății fără dietă pot fi un semn al cancerului pancreatic.

– Icter. Icterul observat în piele sau în zonele albe ale ochiului poate apărea din cauza obstrucției pancreasului în conducta biliară.

– Culoare urină închisă

– Mâncărime

În afară de acestea, pot apărea slăbiciune severă / somnolență, paloarea culorii scaunelor, modificări ale mișcărilor intestinale (diaree sau constipație), febră și frisoane, indigestie și ocluzie venoasă (tromboză). Trebuie reținut faptul că aceste simptome pot fi cauzate de multe boli diferite și nu sunt specifice numai cancerului. Cu toate acestea, dacă aceste simptome încep brusc și continuă să crească, trebuie consultat un medic.

Care sunt etapele cancerului pancreatic?

 – Etapa 0: Nu există spread. Cancerul pancreatic este limitat la straturile superioare ale canalului pancreatic în această etapă. În acest stadiu, cancerul nu poate fi detectat cu ochiul liber sau prin orice metodă imagistică.

– Etapa I: Creșterea locală. În acest stadiu, cancerul este limitat la pancreas. Stadiul IA când dimensiunea tumorii este de până la 2 cm; Când este între 2 și 4 cm, este definit ca Etapa IB.

– Etapa II: Există răspândire locală. Dimensiunea tumorii este mai mare de 4cm. În acest stadiu, fie este limitat în pancreas, fie se poate observa creșterea spre exteriorul pancreasului. Pot fi implicați ganglioni limfatici în apropierea pancreasului. Dar nu există o răspândire îndepărtată.

– Etapa III: Răspândire mai largă. Tumora a înconjurat vasele mari sau nervii din apropiere, dar metastaza la distanță nu este detectată.

– Etapa IV: Există metastaze de organe îndepărtate.

Diagnosticul și tratamentul cancerului pancreatic

 La pacienții care prezintă simptomele specificate, medicul poate suspecta cancer pancreatic și se efectuează unele teste. Cancerul pancreatic poate fi suspectat dacă există o masă palpabilă în abdomen și semne de mărire a ficatului. Sunt necesare examinări cu ultrasunete abdominală, tomografie, RMN sau PET-CT pentru a confirma diagnosticul și pentru a efectua stadializarea.

Deoarece pancreasul se află în spatele stomacului și ficatului, este dificil să-l vizualizezi complet cu ultrasunete. Din acest motiv, pancreasul poate fi examinat prin stomac prin introducerea unui tub subțire numit EUS sau ultrasunografie endoscopică.

ERCP  Cu o altă metodă numită (colangiopancreatografie endoscopică retrogradă), se realizează o imagine detaliată a pancreasului prin introducerea unui tub în gură și injectarea unui colorant special în canalele biliare și pancreatice.

MRCP (Colangiopancreatografia prin rezonanță magnetică) Imagistica detaliată a pancreasului cu RMN este o altă metodă utilizată în diagnostic.

Diagnosticul definitiv se face prin prelevarea unui mic eșantion din masa suspectă cu biopsie însoțită de metode imagistice endoscopice. În acest material de biopsie, subtipul este determinat de examinări patologice, analize moleculare, iar metoda de tratament este planificată prin stadializare.

Ca19-9, un marker al cancerului care poate fi măsurat din sânge, este util în urmărirea diagnosticului și tratamentului cancerului pancreatic. Cu toate acestea, trebuie considerat că acest marker poate fi normal în unele tipuri de cancer pancreatic.

Tratamentul cancerului pancreatic este determinat de tipul și stadiul cancerului. Vârsta, starea generală de sănătate și testele funcției organelor ar trebui, de asemenea, luate în considerare în planificarea tratamentului.

3 modalități principale de tratament pentru cancerul pancreatic:

  • chirurgie,
  • terapie sistemică
  • radioterapie

Terapia sistemică constă din chimioterapie, terapii țintite (molecule inteligente) și imunoterapii (tratamentul eficient al sistemului imunitar). Unele etape ale cancerului pancreatic necesită o singură formă de tratament, în timp ce altele pot necesita combinații care implică mai multe modalități de tratament.

Deoarece cancerul pancreatic poate fi de obicei detectat într-un stadiu avansat, șansa intervenției chirurgicale este limitată la unele cazuri. Dacă cancerul este localizat în capul pancreasului, pancreasul poate fi îndepărtat prin efectuarea unei metode chirurgicale extinse numită procedura Whipple. Această procedură, care este o operație dificilă din punct de vedere tehnic, poate îndepărta capul pancreatic, o parte a duodenului, vezicii biliare, o parte a căii biliare și a ganglionilor limfatici din apropiere. Restul pancreasului și stomacului sunt apoi conectate. De asemenea, este posibilă îndepărtarea chirurgicală a tumorilor din alte părți ale pancreasului. Pacienții al căror pancreas este complet îndepărtat trebuie să ia insulină și alte enzime pancreatice pe tot parcursul vieții. Dacă cancerul pancreatic s-a răspândit în vasele de sânge mari adiacente pancreasului, tratamentul chirurgical nu este de obicei aplicat.

Dacă aveți simptomele menționate sau aveți antecedente familiale de cancer pancreatic, nu neglijați efectuarea controalelor. Puteți face o programare cu personalul nostru expert multidisciplinar pentru a afla mai multe despre cancerul pancreatic sau despre tratamentul acestuia.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *