preloader
Edit

Despre noi

Facilităm accesul la a doua opinie medicală gratuită și opțiunile de tratament furnizate de medicii specialiști alături de o estimare a costurilor în cazul în care optați pentru deplasarea la clinică.

Deasemenea ne ocupam de programarile in cadrul clinicilor si rezervare la hotelurile partenere ale clinicilor.

Se oferă gratuit transfer de la aeroport la hotel si transfer gratuit zilnic de la hotel la clinică si înapoi.

 

Contact Info

BOALA CROHN – ce este; simptomatologie; diagnosticare; tratament

 BOALA CROHN – ce este; simptomatologie; diagnosticare; tratament

BOALA CROHN – ce este , simptomatologie, diagnosticare, tratament

 

Ce sunt bolile inflamatorii intestinale?

Termenul de boala inflamatorie intestinala se foloseste in general pentru a descrie doua conditii: boala Crohn si colita ulcerativa. Ambele afectiuni se refera la inflamatia cronica a mucoasei intestinale avand insa caracteristici specifice: boala Crohn poate afecta orice segment al tubului digestiv de la orificiul bucal la orificiul anal in timp ce colita ulcerativa se distinge prin localizarea sa exclusiva la nivelul colonului (intestinul gros).

Orice boala cronica reprezinta o provocare dificila atat pentru pacient, pentru familia acestuia cat si pentru medicul ce urmareste pacientul, indeosebi atunci cand cauzele bolii sunt doar partial cunoscute, iar incidenta bolii nu este una foarte mare.

Studiile recente au aratat ca in majoritatea cazurilor pacientii cu boli inflamatorii intestinale nu se simt suficient de bine informati in legatura cu afectiunea lor.

BOALA CROHN este o boala inflamatorie cronica cu localizare la nivelul peretelui tractului digestiv, putand afecta teoretic orice segment de la esofag pana la anus, dar in special portiunea distala a intestinului subtire (ileita terminala) si colonul, caracterizata prin leziuni inflamatorii ulcerative transmurale ce pot determina complicatii de tipul stricturilor sau fistulelor.

Boala Crohn este boala adultului tanar (15 – 30 ani), dar poate apare si la varste mai inaintate, cu incidenta egala la femei si barbati.

Cauza bolii Crohn nu este cunoscuta. Au fost propuse cauze genetice, infectioase, tulburari imunolgice, dar nici una nu a fost demonstrata cert.

 

Principalele manifestari ale bolii Crohn sunt :

 • accentuarea tranzitului intestinal – scaune moi, de cateva ori pe zi – persistenta saptamini-luni (diaree cronica neinfectioasa)
 • dureri abdominale recurente
 • sangerari rectale
 • febra persistenta
 • alterarea starii generale
 • artralgii – frecvent lombalgii (dureri de spate)
 • scadere in greutate

Severitatea diareei si extinderea bolii inflamatorii intestinale pot necesita spitalizare de urgenta; uneori simptomatologia poate mima o apendicita acuta sau o ocluzie intestinala, dar de cele mai multe ori, pacientii se interneaza pentru stabilirea cauzei unei diareei prelungite sau unui sindrom febril peristent sau speriati de sangerari rectale.

Cel mai frecvent, boala Crohn are o evolutie cronica cu atenuari si recaderi, cu remisiuni de durata saptamanilor, lunilor sau anilor, intercalate de exacerbari severe.

Diagnosticul pozitiv este sugerat de simptomatologia amintita, ajutat de prezenta la analize a sindromului biologic inflamator (cresterea VSH, fibrinogenului, proteina C reactiva), eventual anemie si confirmat de endoscopia digestiva (interesare difuza, discontinua a mucoasei, cu ulceratii liniare si profunde; cu evidentierea histopatologica a infiltratului inflamator in fragmentele prelevate bioptic). Examinarea radiologica cu bariu a tubului digestiv poate fi utila in aprecierea intinderii si existentei complicatiilor bolii (fistule). Explorarile imagistice moderne (tomografie computerizata, rezonanta magnetica) pot ajuta, deasemenea, in dianosticarea complicatiilor bolii Crohn (abcese, fistule).

Dignosticul diferential se face cu alte afectiuni digestive cu simptomatologie asemanatoare :

 • dizenteria (coproculturi pozitive)
 • amoebiza
 • colita ischemica
 • colita peudomembranosa
 • angiodisplazia
 • cancerul de colon
 • rectocolita ulcero-hemoragica (tot boala inflamatorie cronica, strict localizata la colonul terminal si rect, cu afectarea intregii mucoase colice si ulceratii intinse dar superficiale – la colonoscopie)
 

Complicatiile bolii Crohn:

 • abcese parietale si perianale
 • fistule : entero-enterice, entero-vezicale, entero-vaginale, entero-cutanate, cu complicatii infectioase determinate de continutul septic al intestinului (infectii urinare recidivante, infectii genitale, chiar septicemie)
 • aderente ale anselor intestinale de vecinatate cu dezvoltarea de mase tumorale cu fenomene obstructive
 • dilatatie toxica a colonului (megacolonul toxic) – rara – cu pericol iminent de perforatie
 • anemia
 • malnutritia
 • cancerul de colon – rar – incidenta creste dupa 10 ani de boala active

 

Tratamentul bolii Crohn:

Tratamentul bolii Crohn este in principal medicamentos, chirurgia fiind de obicei rezervata pentru complicatii (fistule, abcese, ocluzii).

Medicamentele folosite se adreseaza in special substratului inflamator (antiinflamatorii : sulfasalzina, corticoterapie dar si imunosupresoare : azatioprina, mercaptopurina,metrotrexat, ciclosporina). Fiind un tratament de lunga durata si cu efecte adverse importante, necesita o atenta monitorizare clinica si de laborator.

Pot fi utile si medicamentele antispatice, sedative si uneori antibiotice, doar la indicatia medicului curant.

Recent se utilizeaza noi terapii – anticorpi monoclonali impotriva citokinelor proinflamatorii – cu rezultate promitatoare.

Prognosticul bolii Crohn este variabil, in functie de intinderea procesului inflamator, prezenta complicatiilor, tratamentul urmat, si nu in ultimul rand, de complianta pacientului, fiind o boala cronica ce necesita periodic investigatii medicale, urmarire atenta si competenta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *